top of page
  • Forfatterens bildeASW Bygg Gruppen

BRANSJENYHETER: Fortsatt godt trykk i ROT-markedet

Det er mørke skyer i horisonten her til lands, og rentene begynner å bite godt. Vi har lenge sittet med bekymring og følgt utviklingen tett, med frykt for en stor stans også i ROT-markedet. Enn så lenge lar nedturen vente på seg, og det er godt trykk i ROT-markedet.

 
tømrere i arbeid med montering
Tømrere som monterer kjøkken, ASW Bygg

Vi har med argusøyne fulgt den brutale nedgangen i igangsettelse av nybygg. Siste måling i sommer viste 89% nedgang år til år, og vi leser nå daglig om store aktører som snarlig er nødt til å ta drastiske grep. Dette rammer spesielt husbyggere og boligutviklere, men det kan også tenkes å smitte over i hele entreprenør-markedet. Enn så lenge holder ROT (rehabilitering-oppussing-tilbygg) markedet seg meget stramt, og vi ser i skrivende stund et fortsatt godt trykk i ROT-markedet.


Relativt likt som ifjor

Tall fra finn.no og mittanbud.no tegner i retning av at volumene hva oppdrag angår er ganske uforandret så langt i år. Været er en viktig faktor her, og med mye dårlig vær i sør-norge får flere opp for forefallende arbeid som må håndteres. Dette gir et naturlig press i markedet.


Boligprisene

Etter en lang sommerferie er august måned vanligvis høysesong på boligmarkedet, og finn.no melder om betydelig økt trykk på tjenesten. Dette vitner på ene siden om stor aktivitet, men samtidig betyr det også at kjøper har et større marked å velge mellom, og presset i markedet kan således avta fremover - noe som er i tråd med forventninger om at rentene vil bite mer fra seg utover høsten. Boligprisene i landet har ligget realtivt stabilt selv henynstatt renten, noe som er en klar indikasjon på at det fortsatt kjøpes og selges eiendom her til lands. Jevnt trykk her gir naturligvis et solid tilsig av oppdrag til håndverkere og byggefirmaer over hele landet.


Alternativer til nybygg

byggeplass befaring med tømrere
Byggeplass-besøk og gode diskusjoner med BAS

Vi har en teori om at flere nå venter med sine nybyggs-planer som en naturlig konsekvens av finansieringsutfordringer kombinert med tilnærmet stopp i utbud av prosjekter.


Noen vil vente til markedene normaliserer seg igjen, mens andre nok vil snu seg i retning av tilbygg og oppussing fremfor å kjøpe seg noe nytt. Dette kan gi et ytterligere tilsig til ROT-markedet, hvilket er mer enn kjærkomment i disse tider.


Heller ikke vi kan spå høsten og vinteren, men vi krysser fingrene for at etterspørselene etter våre tjenester holder seg oppe. I en tid hvor det er vanskelig å sikre seg kompetent arbeidskraft, er det helt avgjørende at vi har fornuftig drift slik at vi kan holde på samt investere i våre medarbeidere, sier daglig leder Sindre Risholm her hos oss i ASW Bygg.


Det vil uten tvil bli en spennende 12 måneders periode fremover!


17 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page