top of page
  • Forfatterens bildeASW Bygg Gruppen

BYGGEHJELPEN: Hvit er ikke bare hvit

Oppdatert: 24. aug. 2023

Det finnes så utrolig mange nyanser av hvit. Hvordan skal du gå frem når du skal velge hvitfarge? Vi gir deg noen gode tips og råd på veien, for hvit er ikke bare hvit.

 
Fargekart. Hvitfarge. Klassisk hvit. Bomull. Chi.

Ja, det er mange valg å ta. Det finnes flere nyanser av hvitfargen som kan komplimentere eller ødelegge en annen farge når du setter de ved siden av hverandre. Det er derfor først og fremst viktig å gjøre litt research, og planlegge for helheten av boligen. Du vil fort kunne bli godt overasket, for hvit er ikke bare hvit.


Når du skal velge hvilken hvitfarge du vil gå for, bør du begynne med de fargene du ønsker deg ellers i huset, og aller helst lage deg en plan rom for rom. Til tross for at sorte nyanser er "in" for tiden, velger de fleste fortsatt hvit som standard farge på lister, dører, vindu og karmer i huset sitt. Det er i så fall en god idé å velge den samme hvitfargen gjennomgående i hele huset. Det vil gi en flott helhet og binde sammen rommene i ditt nye drømmehjem.


Bomull er ofte standard

Hvitfargen S-0502-Y, også kalt "Bomull", er som regel benyttet som standard farge på ferdigmalte lister, dører, vindu og karmer fra fabrikkene. Bomull er en varm farge med gylne eller gule undertoner. Satt sammen med andre varme farger, vil Bomull fremstå som en lun og fin hvitfarge. Kombinerer man den derimot med kalde toner, som blå, blågrønt, eller grønt, vil den oppleves som mer gulaktig enn hvit.


Vårt råd er derfor å undersøke fargene du har valgt ut, og se om disse passer sammen med Bomull.

maler som maler vegg og tak
Pussing etter grunning før det skal males hvit

Hør gjerne med en ekspert, det er mange dyktige ansatte i fargehandelen som gjerne vil hjelpe deg. Vi samarbeider selv med dyktige folk i Beckers lokalt i Bergens og omegn. Kanskje ønsker du å endre standardleveransen på lister og karmer? Dette kostern kanskje noen kroner ekstra, men det er allikevel verdt bryet for å unngå at du er misfornøyd med fargekombinasjonene i ditt nye hus.


Nøytral hvitfarge

Om du ønsker å male i en helt ren hvitfarge som ikke har andre farger i seg, så finner du det i fargekoden S-0500 N, ofte kalt "klassisk hvit". Denne harmonerer fint sammen med de populære dempede og nøytrale grønne og blå fargene, men også sammen med de ulike grå og greige fargetonene.


Kjølig hvit

Noen ønsker seg en hvit som virkelig er kritthvit. Da er fargen Chi et godt alternativ. Denne hvite fargen har et hint av grønt i seg, og oppleves derfor som litt kjølig. Fargen fungerer godt sammen med de fleste farger, utenom lys eller hvite toner som er varme. Disse vil virke gule eller "skitne" ved siden av Chi.


Forhør deg om standardfargen hos produsentene

Som nevnt er det fremdeles ofte den varme hvitfargen Bomull som er standard på dører, lister og karmer.

maler i arbeid
Sparkling av tak før det skal males hvit

Men stadig flere produsenter leverer produkter i rene hvitfarger, som f.eks. Klassisk hvit. Det er derfor lurt å forhøre seg med alle leverandørene om hva de leverer som standard farge på de ferdigmalte produktene. Vårt råd er; vær tidlig ute med å velge en gjennomgående standard hvitfarge i huset, og sørg for at de fargene du ønsker deg passer til den hvitfargen du har valgt.


Og skal du ha hvitt kjøkken? Glem ikke å sjekke fargekoden på det også! Frem til nå har det vært Bomull som ofte er standard også her, men nå er det flere som går over til å bruke Klassisk hvit som standard.


Om du bygger din drømmebolig med oss, vil vi bistå med både kontaktperson til våre fargehandlere, og informere om fargevalg til underleverandører. Hos oss blir du uansett tatt godt vare på.


Kort oppsumert

  1. Start med å velge hvilke andre farger du ønsker i hjemmet ditt

  2. Ta utgangspunkt i valgte farger og finn hvilken hvitfarge som passer best til fargevalgene dine

  3. Husk at standardleveranse på ferdigmalte lister, karmer, vinduer og dører ofte er Bomull, men hør gjerne med produsentene for å forsikre deg om at alle leverer samme hvitfarge

  4. Velg samme hvitfarge gjennomgående i huset for å få en helhetlig stil

  5. Om du bygger hus med oss, gi tydelig beskjed om hvilke hvitfarge du ønsker

  6. Vær tidlig ute, før dette skal bestilles hos produsentene


Lykke til!


"ASWByggehjelpen: gode råd og innspill til hvordan du bygger dine verdier"

7 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Kommentit


Kommentointi on poistettu käytöstä.
bottom of page