top of page
  • Forfatterens bildeASW Bygg Gruppen

BRANSJENYHETER: Aldri målt svakere nyboligsalg

Boligprodusentenes Forening publiserte i dag oppdaterte nyboligtall for 1. halvår 2023, og det er aldri målt svakere nyboligsalg. Salget av nyboliger var 39 prosent lavere enn samme periode i fjor, og føyer seg inn i rekken av dramatiske nøkkeltall omhandlende nybolig-markedet i Norge i disse tider.

 
tømrere i arbeid med nybygg, nybolig
Heising av takstoler på et av våre nybygg, ASWB

Juni-tallene som idag ble publisert viser en fortsatt solid nedgang. Adm. Dir. Lars Jacob Hiim i Boligprodusentene: "Nå bygges det altfor få boliger. Første halvår 2023 er det svakeste første halvår vi har målt på salg og igangsetting av nye boliger".


Bekymringsfulle langtidsvirkninger

Tallene forteller oss at salg av leiligheter er 46 prosent lavere enn samme periode i 2022, og igangsetting av nye boliger var 43 prosent lavere enn samme periode i fjor. Totalt antall solgte nye boliger i siste tolvmånedersperiode er 37 prosent under forrige tolvmånedersperiode. Dette er tall som følger flere måneder med dramatiske fall opp mot forrige års perioder.


Det er nærliggende å se for seg betydelige nedbemanninger spesielt innenfor nybygging fremover. Etterhvert som store prosjekter avsluttes, finnes det rett og slett ikke arbeid til de store foretakene. Vi vet av erfaring at det å nedbemanne går realtivt raskt, men å re-mobilisere er en langt tyngre prosess.

leder innenfor bygg og anlegg
Bekymrer oss for langtidsvirkningene!

Vi risikerer masseflukt av utendlandsk arbeidskraft, samt delvis omskolering og reduksjon av lokale fagfolk. Når vi i tillegg har et bakteppe med krig og enorme ødeleggelser i Ukraina, bekymrer vi oss for langtidsvirkningene her; etterhvert vil en av de største gjennoppbyggingene siden 2. verdenskrig starte i Ukraina. Dette vil kunne beslaglegge enorm arbeidskraft fra nabolandene, og tilgang på disse håndverkerne vil bli meget begrenset her til lands.


Vi står potensielt foran tidenes bemanningskrise i byggebransjen over de kommende 3-5 årene, sier daglig leder Sindre Risholm i ASWB.


Direktør i Norges Eiendomsmegler-forbund Carl O. Geving er ikke overrasket over tallene, og kommenterer til Dagnes Næringsliv; "dette bekrefter bare den krisen som er i emning som følge av kombinasjonen passiv boligpolitikk, høye byggekostnader og høye renter. Underdekningen av boliger vil bli kritisk når norsk økonomi tar seg opp igjen", spår Geving.


12 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page