top of page
  • Forfatterens bildeASW Bygg Gruppen

BYGGEHJELPEN: Vindu til nytt hus? Disse valgene har du!

Valg av vindu er mer enn glass og ramme, og det kan være vell verdt å investere litt ekstra tid i å gjøre korrekte valg. Vestlandshus og ASWB gir tips til hva du bør tenke på når du skal investere i vindu til nytt hus, eller nye vinduer til ditt eksisterende hus.

 
vinduer, valg, oppussing, nybygg
Det er mange valgmuligheter når vindu til nytt hus skal velges

Å velge riktig vindu kan virke overveldende med så mange alternativer å vurdere. I dag er ikke vinduer bare en praktisk detalj som gjør at lys og luft kan flyte inn og ut av boligen.


Estetisk sett bidrar vinduer i stor grad med å definere hjemmets karakter og stil, men i tillegg har du muligheten til å gjøre smarte valg som beskytter mot solens stråler, innbrudd og støy, eller som til og med er selvrensende!


Sammen med Vestlandshus tar ASW et dypdykk med dere i verden av vinduer og gir deg råd til hvordan du kan finne de beste vinduene for nettopp ditt hjem.


Aluminiumsvinduer eller trevindu?

Det aller første du bør gjøre deg opp en mening rundt, er om du ønsker karmer i tre, eller vinduer bekledd med utvendig aluminium.


Enkelt forklart er den store fordelen med aluminiumsvinduer at de er "vedlikeholdsfrie" foruten at de trenger en vask ved behov. Velger du derimot trevinduer vil de kreve jevnlig behandling for å holde på motstandsdyktigheten mot sopp og råte.


Velger du aluminiumsvinduer må du ta et valg på hvilken farge du vil ha når vinduene bestilles, da det ikke anbefales å male disse i etterkant.


Vi i ASW anbefaler aluminiumsvinduer på det sterkeste, dersom budsjettet strekker til. Det er en del mer kostbart enn ordinære trevinduer, men det får en igjen for i lengden etter vår erfaring.


Fastkarm eller åpningsvindu?

Velger du vindu med fast karm, vil du ikke kunne åpne vinduet. Slike vinduer er ofte mye brukt på moderne boliger hvor store vindusflater er viktig for boligens uttrykk. Velger du vinduer med fast karm er det viktig å tenke nøye gjennom om rommet vil ha tilfredsstillende rømningsveier og tilstrekkelig med luftemuligheter.


Vindu som kan åpnes fås i mange ulike varianter, som sidehengslet, tradisjonell toppsving eller kombinasjonsvindu hvor deler av vinduet kan åpnes. Ønsker du vindu som kan åpnes kan du også velge om vinduet skal være utadslående eller innadslående.


Vindu fastkarm vinduer
Moderne boliger har ofte store vindusflater, som enten løses med fastkarm- eller kombinasjonsvinduer

UV-vindu og soldempende glass

Sørvendte rom med store vinduer eksponeres ofte for mye sollys og kan gjøre deler av boligen ubehagelig varm og gi dårlig inneklima. Dagens byggeteknikk, hvor boligene stadig får bedre varmeisolerende egenskaper, gjør at dette er en problemstilling for flere og flere husbyggere.


Foruten vanlig type solskjerming, kan du også gjøre tilvalg på selve vindusglasset som vil gi deg et mer behagelig inneklima.


Vinduer med soldempende glass vil regulere hvor mye av solvarmen som slippes inn i boligen og hjelpe med holde en stabil varmebalanse.


Soldempende glass kan også kombineres med et UV-filter som ikke bare beskytter deg og din familie mot de skadelige UV-strålene, men som også hindrer gulv og møbler i å bli falmet av sollyset.


Solskjerming

Som nevnt ovenfor er solskjerming også et alternativ for å holde varmen og lyset fra solen ute. Utvendig solskjerming vil som regel kunne stenge ute en større andel av solvarmen enn solglass.

Vet du med sikkerhet at du ønsker solskjerming på dine vinduer, har du i mange tilfeller mulighet til å bestille dette sammen med glassene, slik at de blir montert med solskjerming.


Selvrensende vindu

Det høres nesten for godt ut til å være sant, men ja, du kan få vinduer som i praksis vasker seg selv.

vindu, oppussing, innsetting
Innsetting av nye vinduer

I moderne boliger med store vinduer, gjerne i høyden, er det ikke alltid like lett å komme til med vaskefiller og nal. På slike vinduer kan det være en god idé å investere i såkalte selvrensende vinduer.


Selvrensende vinduer fungerer slik at UV-strålingen gjør at smuss på glasset løsner, mens regnet skyller glasset rent. Denne typen vinduer egner seg dermed dårligere på flater med lite sollys, eller som er skjermet for regn.


Støydempende vindu

Er du bekymret for at du kan bli plaget av støy utenfor boligen bør du vurdere å investere i støydempende vinduer. Disse vinduene hjelper deg å holde støy fra alt fra trafikk, naboer eller gressklippere ute, alt etter hvilke støyende utfordringer som finnes der du bor.


Vindu med sikkerhetsglass

Et sikkerhetsvindu ser ut som et helt vanlig vindu, men det er laget på en måte som gjør det vanskeligere å ødelegge. Målet er å forsinke eller hindre uvedkommende i å kunne komme seg inn i hjemmet.


Rent teknisk er ikke et sikkerhetsglass sterkere enn et vanlig glass, nøkkelen ligger i lamineringen. Dersom et sikkerhetsglass blir knust, vil det fremdeles sitte fast i karmen.


Dette gjør også at faren for at noen skal skade seg ved et eventuelt sammenstøt blir betydelig mindre.


Veien videre?

mann leser brosjyre
Vi hjelper med de gode valgene!

Ingenting å vente på - man må bare kaste seg i det! Men fortvil ikke, for det er mye god hjelp å få.


Kontakt oss i dag for en gratis og uforpliktende befaring, eller en god prat om nettopp ditt prosjekt.


Vi deler gjerne gode tips og råd i denne forbindelse, om så vel vinduer som alt annet dere må tenke på - enten dere skal rehabilitere eksisterende bolig, eller bygge nytt.


Velg ASW!"ASWByggehjelpen: gode råd og innspill til hvordan du bygger dine verdier"Siste innlegg

Se alle

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page